Afghaan
In Afghanistan wordt het woord hashashin gebruikt om mensen te beschrijven die kennis hebben van het gebruik en/of de productie van hasj. Het heeft niet dezelfde betekenis als het begrip uit de verhalen van Hasan en zijn Assassins.

 

 

Wanneer Afghaanse hasj wordt gemaakt, wordt soms wat water aan het mat-groene poeder toegevoegd tijdens het persen. Bij de handgeperste methode wordt het stuk hasj dikwijls van tijd tot tijd verwarmd door het op hete kolen te leggen, terwijl het stuk groter wordt gemaakt. Dit gebeurt slechts voor enkele momenten aan elke kant.

 

De hasj wordt donkerder door het verhitten en persen tot een oijfbruine kleur ontstaat. Afghaanse hasj wordt geperst tot vele verschillende vormen: manen, schijven, staafjes, surfplankjes en dunne onregelmatig gevormde plaatjes. Eenmaal geperst, verkruimelt het zelden en kan het vervoerd worden zonder verpakking.

Afghaanse hasj komt voor in verschillende tinten door het water wat tijdens het productieproces wordt toegevoegd. Als teveel water wordt toegevoegd en als het poeder niet goed genoeg is geperst, ontstaat schimmel. Deze schimmel groeit evenredig door de hasj , die dan grijs wordt. Als schimmel zich ontwikkelt op Afghaanse hasj, groeit het meestal van buiten naar binnen, waardoor een grijs-witte korst op de buitenkant ontstaat. De binnenkant kan nog maandenlang bruin blijven, afhankelijk van de dikte van het stuk. Als de hasj begint te verslechteren, is het slechts een kwestie van tijd totdat de hasj extreem hard en onbruikbaar wordt. De grijze kleuren van deze hasj variëren van verschillende tinten wit tot grijsbruin en gespikkeld roze-groen. Sommige stukken zien eruit als de dunne platte stenen op rotsige stranden, die geschikt zijn om mee te `ketsen`. Goed geperste Afghaan brandt gemiddeld langzaam en smaakt sterk maar mild. Afghanen roken de stuf uit waterpijpen, verscheidene andere pijpen en in jointjes. De geur is vers en aards. De prijs is meestal hoog. De afbeelding hiernaast is overigens geen voorbeeld van `schimmel-Afghaan`, maar van eerste kwaliteit gezeefde Afghaanse pollen.

 

Afghaanse hasj staat zeer hoog aangeschreven. De uitwerking begint reeds na enkele minuten roken. Vaak veroorzaakt het hoesten en kortademigheid. Van eerste kwaliteit Afghaan zijn zelden meer dan twee of drie stevige hijsen nodig om een ander bewustzijn te bereiken.