Dit verandert er in Tilburgse coffeeshops

 

Door Rowie van der Vliet

Sommige toeristen kijken uit naar een tripje naar de coffeeshop. Ook buitenlanders die aan hun trekken willen komen in Tilburg. Helaas pindakaas: sinds 2012 mochten coffeeshops in het zuiden van het land geen joints aan mensen met een andere nationaliteit verkopen. Daar gaat verandering in komen.

Burgemeester Theo Weterings heeft namelijk besloten dat iedereen wiet mag kopen bij een coffeeshop, zo meldt Brabants Dagblad. Willem Vugs van de overkoepelende vereniging De Achterdeur vertelt aan de krant waarom hij er zo blij mee is. Volgens hem scheelt het vooral veel onduidelijkheid en gedoe aan de deur. Hij stipt ook aan dat klanten met een andere nationaliteit zo niet gedwongen zijn om maar illegaal aan hun joint te komen.

Testen
Toeristen konden in 2018 ook al binnenkomen bij coffeeshops in Tilburg. Er werd namelijk getest of dit voor problemen zou zorgen. Onderzoeksbureau Breurer & Intraval deed daar onderzoek naar. In het rapport staat dat mensen die in de buurt van coffeeshops wonen en werken niet veel last hebben van de cannabisgebruikers uit het buitenland. Het onderzoek toont ook aan dat eenderde van de bezoekers inderdaad wiet op straat zou kopen als de shops zouden sluiten (of als ze er niet welkom zijn). Ook kan het gebeuren dat ze uitwijken naar steden waar buitenlanders alweer ietsjes langer welkom zijn, zoals Eindhoven. In Breda en Den Bosch worden ze nog wel geweerd voor de deur.

Parkeerproblemen
In Tilburg zijn er in totaal 11 coffeeshops. Meer dan dat zijn er niet toegestaan in een stad. De populairste shops zijn The Grass Company en Toermalijn. In het onderzoek van Breurer & Intraval staat ook dat deze twee zaken hun klanten zonder overlast bedienen. Een klein probleem doet zich wel voor: het zorgt voor verkeersoverlast. Denk daarbij aan opstoppingen, foutparkeren en te hard rijden. Ook komt het voor dat er op het parkeerpleintje bij de PLUS soms geen plek meer is voor Tilburgers die boodschappen willen doen. Parkeren tegenover The Grass Company is natuurlijk ook niet altijd even makkelijk. De plekken zijn daar vaak al bezet. En daar zijn bewoners niet altijd even blij mee.

 

(InDeBuurt, 23 februari 2019)