Proef met legale wiet: burgemeesters kunnen niet wachten om te beginnen

 

Door Corné Verschuren

BREDA - Het aankomende kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid. Dat melden ingewijden aan RTL Nieuws.

Burgemeester Paul Depla van Breda reageerde positief op de nieuwe proef. Het lijkt hem een uitgelezen manier om de georganiseerde criminaliteit in Brabant en Limburg de kop in te drukken. `Dit is heel goed nieuws`, zei de Bredase burgemeester in het programma Nieuwsuur.

Experiment
Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen.

Het experiment moet in enkele grote en middelgrote plaatsen de complete keten van teelt tot verkoop in de coffeeshops reguleren. Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden. In totaal komen straks zes tot tien plaatsen in aanmerking.

Depla schoof in het tv-programma zijn gemeente al naar voren voor de proef met de legale wietteelt: `Ik kan niet wachten om te beginnen.` Ook de gemeente Tilburg is voorstander van een dergelijke proef.

Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd.

 

(Omroep Brabant, 8 oktober 2017)